Turvallinen kaupankäynti

Kaupankäynnin turvallisuus on kaiken A ja O. Tälle sivulle on koottu ohjeita kauppojen tekemistä varten.

Turvallisuus myydessäsi kelloa 

1. Pidä huolta yksityisyydestäsi

Jaa ilmoituksessa ainoastaan välttämättömiä tietoja tuotteeseen liittyen.

2. Ole tarkkana ostajien suhteen

Yhtälailla kuin ostettaessa, myös myyntilanteissa on syytä olla tarkkana kenen kanssa asioi. Mikäli kaupanteko vaatii tuotteen lähettämistä tai matkustamista, on syytä olla erityisen tarkkana siitä, kenen kanssa asioi. Esimerkiksi postiennakolla myytäessä on hyvä varmistua ostajasta ennen tuotteen lähettämistä.

3. Vältä osamaksusopimuksia 

Flippaaja.fi -kehottaa välttämään tuntemattomien henkilöiden välisiä osamaksu- ja velkasopimuksia.

4. Älä luota tuntemattomaan 

Flippaaja.fi -kehottaa luovuttamaan / lähettämään tuotteen ostajalle vasta, kun maksusuoritus on varmennettu.

5. Käytä hyväksesi teknologiaa

Hyvien tietoliikenneyhteyksien ansiosta käytössäsi on useita työkaluja, joiden avulla voit varmistua ostajasta. Esimerkiksi Facetime,Whatsapp, Skype, Google maps, LinkedIn, Facebook ja Instagram -palvelut antavat mahdollisuuden saada varmennusta siitä, että ostaja on oikeasti olemassa.

6. Laadi kaupoista allekirjoitettava kauppakirja

Kauppakirja selkeyttää tilanteenhoitoa mahdollisten vahinkojen ja väärinkäytösten sattuessa. Kauppakirjaan kannattaa liittää todistus kaupan osapuolista ja transaktiosta. Esimerkiksi kuva jossa osapuolten henkilöllisyystodistukset ja kuitti/kuvakaappaus tilisiirrosta.

7. Tee kaupat julkisessa tilassa ja ota tarvittaessa kaveri mukaasi

Älä koskaan kutsu tuntemattomia henkilöitä kotiisi. Kaupat voi esimerkiksi kirjastossa tai kahvilassa, jossa ympärillä on muita ihmisiä. Tarvittaessa ota myös toinen henkilö mukaasi. Muista kuitenkin ilmoittaa toiselle osapuolelle muista henkilöistä etukäteen.

8. Tiedä mitä myyt

Varmista, että tuotteesi on mitä sanot sen olevan. Kellon aitouden tai kuntoarvioin saa tarvittaessa ammattikellosepältä.

 

Turvallisuus ostaessasi kelloa

1. Selvitä mitä olet ostamassa

Vanhan sananlaskun mukaisesti jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole. Selvitä mitä olet ostamassa (kellon ominaisuudet, tekniset tiedot ja hinta) ja varmistu, että myytävä tuote on sitä mitä pitää.

2. Selvitä myyjän taustat

Pyydä myyjältä tietoja ja mahdollisia referenssejä kellojen myyntiin liittyen. Käytä apunasi teknologiaa (some-profiilit, facetime/whatsapp) ja varmistu, että ostokohteesi ja myyjä on todella olemassa.

3. Selvitä kellon kunto niin hyvin kuin mahdollista

Kellon kunnon voi arvioida luotettavasti vain ammattilainen. Vaikka kello olisi päältäpäin siistissä kunnossa, selviää todellinen tekninen kunto vastakun kello avataan ja tarkistaan perinpohjaisesti.

4. Tee kaupat kasvotusten jos vain mahdollista

Suosi julkisia paikkoja, esimerkiksi kirjastoja tai kahviloita. Ota kaupantekotilanteeseen mukaan tarvittaessa myös toinen henkilö, mutta muista informoida tästä myös toista osapuolta.

Mikäli joudut tekemään kaupat esimerkiksi postin välityksellä, ole erityisen huolellinen.

5. Laadi kaupasta kauppakirja

Kauppakirja auttaa mahdollisten vahinkotilanteiden selvittämisessä.

6. Käytä ammattilaisia apuna

Jos jokin epälyttää, tee kaupat kellosepän luona tai vaadi kellon tarkistuttamista ennen kaupantekoa.

 

Jos haluat käyttää kaupankäynnissä kauppakirjaa, löydät Flippaajan räätälöidyn kauppakirjan kelloja, rannekkeita ja tarvikkeita varten tästä.